Första intrycket av Windows 8

Microsoft har nu gett oss en sneakpeak på Windows 8, och fokus ligger helt uppenbart på surfplattor och pekskärmar. Att man även kan använda mus och tangetbord nämns liksom i förbifarten. Engadget har en video på hur det ser ut: http://www.engadget.com/2011/06/01/microsoft-unveils-windows-8-tablet-prototypes/?a_dgi=aolshare_twitter.

Det är ganska snyggt, uppbyggt runt ”plattor” med liveinformation istället för statiska ikoner, och stilmässigt har det lånat en hel del från Windows Phone 7 och Windows Media Center. Startskärmen känns lite som Igoogle eller någon liknande uppsamlingswebbsida. Enklare underhållning står i fokus med bild- och videovisning, den obligatoriska väderwidgeten (är vi verkligen så otroligt intresserade av vädret?), lite aktiekurser, nätsurfande o dyl. Det märkliga är att när det kommer till filhantering och riktiga produktivitetsprogram så byter OS:et skepnad och ser ut som Windows 7 igen. Det stör, dels genom att man upplever det som två olika OS lagda på varandra, där startskärmen mest blir en gimmick som många användare kommer att stänga av fortast möjligt. Dels för att det inte kommer att finnas något incitament för användare på vanliga laptops eller stationära maskiner att byta om man inte får någon bättre funktionalitet.

Microsoft vill visa att man är med i surfplatteracet, men är fyra på bollen precis som på smartphonesidan (efter Apple, Google och RIM). Frågan är hur effektivt det är att köra samma OS på plattformar med så olika hårdvara, och hur man ska övertyga de som kör fina Windows 7 att uppgradera?

Men det är fortfarande en bra bit kvar till lansering. Man kommer att posta fler smakprov från Windows 8 under de närmaste månaderna, och det blir intressant att se vad Microsoft har att komma med för oss som vill ha mer än underhållning på vår dator. Om man får önska: radikalt snabbare start, stark koppling till molntjänster som lagring och backup, enklare hantering av nätverk, helautomatisk installering av drivrutiner och mer anpassningsbart GUI för att snabbt navigera mellan olika program och applikationer. Det hade jag betalat för.

Annonser

1 kommentar

Filed under Windows, Windows 8

One response to “Första intrycket av Windows 8

  1. Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s