+ och – med Windows 8

Microsoft har publicerat en längre video som ger lite mer kött på benen om kommande Windows 8: http://www.idg.se/2.1085/1.389035/microsoft-avslojar-fler-detaljer-kring-windows-8

Man visar här hur OS:et tar sig ut på en mängd enheter som surfplattor, netbooks, laptops och desktopmaskiner – med och utan pekskärmar. Det är optimerat för skärmar med 16:9-format, där man t ex bäst ska kunna utnyttja funktionen snap som dockar olika program/widgets i skärmkanterna. OS:et bootar upp i en miljö där skärmen fylls av brickor som fungerar som livewidgets för olika appar. Bakom det finns också en klassisk Windows-miljö, med fönster, mappar, skrivbord osv.

Ed Bott på zdnet.com har skrivit en intressant artikel som pekar på två saker: 1. Att en mer grundläggande styrka med Windows 8 kan vara att systemet slimmats rejält i sin grundstruktur och därför även kan köras på äldre maskiner och på klenare enheter med system-on-a-chip. 2. Att det man visar upp av systemet nu egentligen bara skrapar på ytan av de nya funktioner som kommer att ingå i Windows 8. Vid Build-konferensen som hålls av Microsoft i september kommer troligen betydligt mer att avslöjas.

Lite spontana tankar om det vi hittills fått se av Windows 8:

+ Windows har en enorm användarbas. Den stora mängden av potentiella kunder kommer att locka programutvecklare att fylla en appstore för Windows tämligen raskt, och skapa många nya, smarta funktioner.

+ Apparna kommer att kodas i välkända HTML5, CSS och Javascript, vilket gör det lätt att locka många utvecklare.

+ Till skillnad från IOS och Android är Windows ett fullskaligt OS som hanterar mängder av avancerade program och som har en väl utbyggd (och väl känd) struktur. Väldigt många vet hur man flyttar runt filer, skapar mappar osv på en Windows-maskin, det vet nog bara nördarna hur man gör på en Android-telefon i dag.

+ Windows 8 kommer att kunna köras på många olika maskiner, gamla som nya, med låg inlärningströskel – vet man hur Windows fungerar sen tidigare kommer man troligen rätt snabbt att greppa Windows 8.

+ Att man äntligen skrotar BIOS till förmån UEFI ska ge betydligt snabbare start (ner till några sekunder) och dessutom göra att man slipper fula och otidsenliga startbilder innan OS:et går igång.

Men det finns även några poster på minussidan:

– Microsoft ligger långt efter Google, Apple och RIM på den mobila fronten. Om vi gissar på att Windows 8 introduceras om ett år så kommer Ipaden att ha funnits på marknaden i drygt två år och seriösa Android/Blackberry-surfplattor i en bra bit över ett år. De har hunnit utvecklas flera steg längre än idag och har mängder av kvalificerade applikationer och spel i sina programbutiker, där användarna redan har registrerat sina betalkort. Precis som för WindowsPhone7 kan flera av nyheterna i Windows 8 komma att kännas lite som skåpmat redan när det lanseras. De widgetfunktioner som visas upp i videon – väder, aktiekurser, twitter- och facebookfeeds, videouppspelning, bildvisning osv – har man ju redan i telefonen/surfplattan, som de flesta dessutom scannar av långt innan de orkar boota upp datorn.

– En gissning runt Windows 8 är att det kommer att innefatta en stark koppling till molntjänster. Även här ligger konkurrenterna långt framme idag och det kommer säkert att finnas ett flertal fullfjädrade och prisvärda tjänster om ett år. Många användare kommer redan att ha sina dokument och kalendrar i Google Apps eller hos Apple, sin musik i Icloud eller Google Music, sina bilder på Flickr eller annan nättjänst, och sina filer hos Dropbox.

– Av det som visats upp av det nya OS:et så här långt ser man inte direkt några nya funktioner för med avancerade användare. Som Ed Bott påpekar är det dock troligt att sådana avslöjas längre fram. Det ska t ex bli intressant att se hur stora programtillverkare kommer att kunna utnyttja den nya startskärmen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Windows, Windows 8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s