N9 och Meego – Nokias återvändsgränd

I förrgår lanserade Nokia Meego-mobilen N9 och samtidigt ”läckte” det ut en video där företagets vd Stephen Elop pratar om Nokias framtid och där man ger en första titt på en kommande Windows Phone-lur (video här, via mobil.se). Intrycken man får är minst sagt blandade.

N9 är en snygg mobil och gränssnittet i Meego innehåller en del snygga lösningar och visst nytänkande. Men. Den kommer att släppas först i höst, där den kommer att kämpa mot nuvarande och kommande toppmodeller med Android och inte minst Iphone 5. Den har NFC men saknar populära funktioner som frontkamera, minneskortplats, HDMI-koppling och USB-on-the-go. Och den kör ett OS som kommer att finnas på mycket få enheter och som helt saknar den utvecklarbas för appar som finns till Android och IOS.

Nokia har även N950 på gång med Meego (och fysiskt tangentbord) och säger att man ska släppa upp till 10 nya modeller med Symbian det närmaste året, samtidigt som företaget ska sjösätta sin satsning på Windows Phone. Det låter väldigt splittrat. Känslan är att Meego kommer att förbli ett entusiast/utvecklarprojekt som kostar Nokia en massa pengar och som Elop vill lägga ner fortast möjligt. Symbian är på väg mot en långsam död.

Nokia betalar fortfarande stort för de felbeslut man tog i början av smartphone:eran när man valde att gå sin egen väg. Stephen Elops tal i videon genomsyras också tydligt av en känsla av kris. N9 och Meego blir bara en parentes före Nokias fullskaliga övergång till Windows Phone.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Meego, Nokia, Symbian, Windows Phone

2 responses to “N9 och Meego – Nokias återvändsgränd

  1. ViktorS

    Den har visst en kamera på framsidan -.-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s