Nätet – inte så snabbt

Zappade förbi Bond-rullen ”Tomorrow Never Dies” från 1997 i helgen, där britterna har hamnat i konflikt med Kina. I en scen får M – som alltså ska vara chefen för den brittiska underrättelsetjänsten – reda på att kineserna attackerat brittiska fartyg eller något liknande genom att läsa det i en tidning. Jag kunde inte undvika att dra på smilbanden. Högteknologiska Bond informerar sig genom att läsa papperstidningar. Det har hänt en del på de 15 åren runt hur vi uppfattar nyhetsförmedling.

Utvecklingen går snabbt, men i en intressant artikel i Googles onlinetidning Think Quarterly skriver Jeff Jarvis under rubriken ”Not So Fast” om de långa utvecklingslinjerna som tar längre tid att förändra. Boktryckarkonsten sågs till en början enbart som ett något snabbare sätt att kopiera handskrivna böcker. Det tog lång tid innan teknikens fulla potential blommade ut och man började se tryckt text som ett helt nytt sätt att massproducera och sprida information. På samma sätt menar Jarvis att vi troligen bara har påbörjat den förvandling av informationsflöden som internet kommer att innebära.

Jag delar Jarvis känsla av att medier i dag på många sätt försöker återskapa sina gamla produkter i digital form. Det kommer förmodligen att ta tid innan nya former skapas som på ett mer självklart sätt utnyttjar nätets potential.

http://www.thinkwithgoogle.co.uk/quarterly/speed/not-so-fast-jeff-jarvis.html

 

Foto: Library of Congress

Lämna en kommentar

Filed under Google, medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s