Musikinspelning på Android

Att jobba med flerkanals musikinspelning har länge varit svårt på Android – systemet har dragits med alltför stor latency (fördröjning) för att det ska fungera. Där Ios har haft mängder med fina appar för musikskapande har detta varit ett svart hål på Androidsidan. Men nu verkar det äntligen hända saker.

Jag har tidigare öppnat Cubase för att spela in låtidéer i hemmastudion. Men eftersom jag i första läget – innan jag börjar arrangera – kör med enbart gitarr och sång har det varit onödigt krångligt. Att använda appen för röstmemo på telefonen har däremot varit för begränsat. Men efter lite sökande på nätet hittade jag J4T is a 4-track recorder, en behändig inspelningsstudio för Android. Och den funkar finfint på en Samsung Galaxy S II.

Man får som sagt fyra inspelningskanaler, med volym, pan, mute, loop och tre effekter som kan ställas in separat för varje kanal: fuzz, chorus och delay (utvecklaren planerar också att lägga till eq, phaser och reverb). Man kan ställa in samplerate upp till 44.1 kHz, det finns en inbyggd metronom, och nivån på ingångsvolymen kan justeras för att undvika dist.

För att kompensera för telefonens latency ställer man in s k track sync correction, där det finns föreslagna tider för olika telefonmodeller. Jag ställde min på rekommenderade 0,1 s för Galaxy S II, och det låter bra.

För att spela in ljudet från min vanliga mixer kör jag med IK Multimedias Irig, som funkar precis som på Ipad/Iphone. Man får en teleingång som jag har kopplat till tape out på mixern, och minitelejacket ut går till tape in. Då är det enkelt att spela in gitarren från min gitarrbox och sången från mina vanliga mickar, och lyssna på mixen genom studiomonitorerna.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Android, musikinspelning, Samsung Galaxy

3 responses to “Musikinspelning på Android

  1. snutfager

    Är d alltså så att irig funkar t android fast d står överallt där jag kollat att d bara e till apple?

    • Du kan koppla in en telekabel för ljud in (t ex gitarr) och en minitele (hörlur) för ljud ut på en Android, precis som på en Apple-enhet. Du hör ljudet från redan inspelade kanaler när du spelar in, men inte ljudet från ditt instrument – det får man lyssna på ”akustiskt”. Var ett tag sedan jag gjorde detta nu, men det är möjligen skillnaden, att man kan höra det man spelar in på en IOS-pryl. Men du slipper å andra sidan latency/eko genom att inte lyssna på insignalen samtidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s