Att installera Windows 8

Har nu hunnit installera Windows 8 på både den stationära datorn och på laptopen.

På den stationära körde jag sedan tidigare Windows 8 Release Preview. Uppgraderar man från RP har man bara alternativen att behålla sina filer och vissa inställningar, medan program måste installeras om. Installationen gick utan komplikationer, all kringutrustning fungerade. Uppstarten känns nu ännu snabbare än i RP.

På laptopen hade jag Windows 7, och då kan man välja att behålla allt, även program. Det är då endast systemet som uppgraderas. Kör en Vaio och Sony skriver på sin hemsida att man kan bli av med viss funktionalitet i t ex snabbknappar om man uppgraderar äldre maskiner. Men allt fungerade bra och jag har inte märkt än att jag saknar några funktioner. Jämfört med Windows 7 startar laptopen nu markant snabbare. Runt 20 sekunder efter att man trycker på startknappen är maskinen klar för att logga in.

Den nya startskärmen i Windows 8 känns allt mer användbar. I början kändes det ovant att hoppa fram och tillbaka från den gamla skrivbordsmiljön till nya startskärmen, men den fungerar fint som en sorts anslagstavla för funktioner som man snabbt vill komma åt på datorn. Det som Microsoft har gjort bra är att det går att anpassa startskärmen efter vad man själv vill ha där. Länkar till program i ”modern ui”, till vanliga skrivbordsprogram och till mappar på skrivbordet är mycket lätta att lägga till och ta bort. Mer info om hur man gör det här: http://www.guidingtech.com/15616/pin-folder-app-file-website-windows-8-start-screen/

Det går också att lägga till länkar till hemsidor, men dock bara till Internet Explorer, vilket känns onödigt begränsat. Jag letar fortfarande efter en funktion för att lägga till länkar till Chrome. Med programmet Start Screen Pinner (http://winaero.com/download.php?view.36) kan man enkelt lägga länkar till t ex enskilda filer eller till systemfunktioner som Kontrollpanelen. Snabbt och smidigt.

Det går att samla sina ”tiles” på startskärmen i grupper, som man kan sätta namn på. Det gör att man får en väldigt fin struktur på alla de vanligaste funktionerna man snabbt vill ha åtkomst till på datorn. Många var skeptiska till den nya startskärmen, men jag tror att de flesta snabbt kommer att vänja sig och inse fördelarna.

När det gäller appar är utbudet fortfarande tunt, men det kommer mer hela tiden. Tittar man på de listor med ”Bästa Windows 8-apparna” som finns på nätet är det fortfarande rätt mycket program för att måla, recept, drinkar, fotogallerier och Wikipedia. Sånt som de flesta inte använder, men som är fina demoprogram. Faktum är att det finns en del användbara appar, till exempel WordPress som jag skriver det här i, Netflix, Box, Evernote, Skydrive, Skype, Lastpass m m. Och fler kommer dagligen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Microsoft, Windows 8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s