Apples dilemma: IOS + OS X = ?

Bild

Som jag var inne på i en tidigare post (https://idborg.wordpress.com/2012/10/28/touch-me-now/) så talar mycket för att Apple måste slå ihop IOS och OS X. ZDNet menar att den senaste ommöbleringen bland cheferna på Apple tyder på detta (http://www.zdnet.com/why-apples-reorganisation-spells-the-unification-of-ios-and-os-x-7000006595/). Scott Forstall som var chef för IOS har fått gå, och nu ansvarar Craig Federighi för både OS X och IOS. Samtidigt har designchef Jony Ive nu också blivit chef för ”human interface” inom alla företagets produkter.

När och om en sådan lansering sker kommer Apple att vara klart efter Windows på den här punkten. Man kommer att behöva utveckla nya produktkategorier (klart kraftfullare tablets, tablet/laptophybrider, Imacs/Macbooks med touch) som efterliknar det som nu släpps på PC-sidan. Men sina två stora fördelar kommer man att ta med sig: ett fantastiskt utbud av appar (det kommer att ta lång tid för Windows att ta igen) och att kunderna är vana vid att betala (till skillnad från Windows/Android-användare som lärt sig att gratis är gott).

Apple har i och för sig alltid tagit existerande idéer/produkter, omformat och lanserat som något nytt. Men frågan är om det är ett trendbrott vi ser.

Den senaste tidens releaser från företaget har känts defensiva. Iphone 5 följer i princip efter trenderna inom androidtelefoner, Ipad mini lanserades för att möta hotet från billiga 7″ tablets som Nexus 7 och Kindle Fire, och de nya versionerna av Macbook Pro och Imac är enbart upputsningar av existerande produkter, bara lite snabbare, lite tunnare. Debaclet med kartorna i IOS 6 och att paradapplikationen från förra generationens Iphone – röstassistenten Siri – är omsprungen av den nya androidtjänsten Google Now, spär på den känslan.

Lämna en kommentar

Filed under Apple, IOS, OS X, Windows 8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s