Trackpad? Så 2012

Bild

När det nu börjar dyka upp allt fler laptops med pekskärm i svallvågorna efter Windows 8 känns det mer och mer som att det är en tidsfråga innan trackpaden är på utdöende.

Ser man på de nya maskiner som börjar komma – laptops med pekskärm eller tablet/laptop-hybrider – så verkar touch som det naturliga sättet att interagera med en dator. Möss och trackpads utvecklades ju egentligen som en ersättning för att man inte förr kunde röra direkt vid skärmen. Min gissning är därför att sådana tekniker kommer att bli ett undantag i framtiden. Jobbar man med något som behöver stor precision är t ex en mus, penna eller trackpad ett bra hjälpmedel. Samma sak om man jobbar på en riktigt stor skärm, där det bara blir jobbigt att sträcka sig för att komma åt saker.

Men på en skärm av klassisk laptopstorlek – 11-17″ – är det bara en omväg att gå via en trackpad när man kan peka direkt på det man vill göra. I recensioner av laptops med pekskärmar påpekas alltid att man får en massa fingeravtryck på skärmen, men det gäller ju även för våra smartphones och surfplattor – och det har ju inte hindrat att de säljer som smör. Troligen jobbas det också på att ta fram material för skärmar där fingeravtryck inte fäster lika lätt.

En annan fördel är förmågan till multitouch, att man kan ändra flera parametrar på en gång. Att t ex jobba med fotoredigering i Lightroom och kunna justera flera olika värden på en gång hade snabbat upp arbetet avsevärt.

Lämna en kommentar

Filed under Windows 8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s