Utjämna inkomstklyftorna

The Second Machine Age

Läser Erik Brynjolfsson och Andrew McAfees högintressanta The Second Machine Age och behovet av nya modeller för fördelning av välstånd blir allt mer uppenbart. Författarna beskriver hur den tekniska utvecklingen skapar allt mer värde i samhället. Som teknikintresserad framtidsoptimist är det kul att se hur snabbt den utvecklingen går. Det som tog en genomsnittlig amerikansk arbetare 40 timmar att producera 1950 tar nu (eller rättare sagt för några år sedan) enbart 11 timmar.

Men allt detta välstånd tillfaller i allt högre utsträckning en mindre grupp. Efter att ha toppat 1999 FÖLL medianinkomsten för amerikaner med hela 10 procent till 2011, trots att BNP fortsätter att öka. Det innebär att hela produktionsökningen i samhället tillföll de mest lyckligt lottade, medan den stora massan tappar. Mellan 1983 och 2009 sjönk nettotillgångarna för 80 procent av amerikanerna, medan de översta 20 procenten tog hela tillväxtökningen – och mer därtill! I USA hamnade hälften av den totala inkomsten i samhället hos de 10 översta procenten 2012.

Exemplen är från USA, men faktum är att ojämlikheter i inkomster har ökat snabbare i Sverige än USA de senaste decennierna (om än från en mer jämlik nivå).

Bakgrunden till detta ligger i teknikutvecklingen. Den billiga tekniken gör att allt fler jobb kan ersättas med maskiner som genererar stora vinster till de som äger företagen. De som förlorar jobben får det sämre. Samtidigt får vi en vinnaren-tar-allt-ekonomi där de som ligger i topp i olika produktkategorier (t ex Apple) eller olika tjänster (t ex Google, Facebook) drar in enorma summor, medan de som ligger tvåa, trea eller tia i en kategori tappar allt mer. Samma sak gäller stjärnorna inom olika fält. När alla t ex kan se Zlatan eller Messi spela via tv:n, datorn eller mobilen blir intresset – och därmed pengarna – allt större. De som skapar de populäraste programmen eller apparna blir enormt rika, medan den näst populäraste snart glöms bort. De stora pengarna koncentreras i högre grad till en liten krets i samhället.

Det behövs nya sätt att fördela pengarna i samhället. En allmän regel är att en stor medelklass leder till ett stabilt samhälle, och en mer jämlik fördelning gör oss också lyckligare. Risken är att stora inkomstklyftor leder till allt mer extremism och spänningar, vilket göder populister som Sverigedemokraterna, som spär på fördomar och så är vi på det sluttande planet.

Vi behöver ställa om hela tankemodellen när det gäller jobb och fördelning av välstånd. Vi vet att fler och fler människor kommer att ersättas av maskiner på arbetsmarknaden. Just nu innebär det att de som är kvar får en allt ökande press på sig att vara konkurrenskraftiga. Så en mindre grupp arbetar hårdare och hårdare och tjänar pengar, medan en ökande grupp blir arbetslösa och får det sämre.

Hur kan vi utnyttja den välståndsökning som tekniken ger oss på bästa sätt? Kan vi hitta nya jobbkategorier för de människor som inte behövs på den nuvarande arbetsmarknaden eller ska vi sänka kraven på hur mycket folk ska jobba, och utnyttja välfärden genom att skapa mer fritid? Genom generell arbetstidsförkortning eller medborgarlön?

En sak är i alla fall säker – vi behöver fördela resurserna mer och bättre om vi ska skapa en stabil grund för ett välmående samhälle i framtiden.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under ekonomi, framtid, teknikutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s