Bloggarkiv

Så kan Google kan se in i framtiden

Tankeväckande föredrag av den alltid intressante journalisten Andreas Ekström, som visar hur Google genom att scanna av sina enorma dataflöden kan ”spå” eller snarare räkna ut framtida händelser. Fascinerande och lätt skrämmande på samma gång.

Mest tankeväckande – hur Google med stor säkerhet vet vem som blir USA:s president, innan folket ens har röstat, baserat på antal sökningar. Roligast – hur Ekström intervjuar Tysklands schlagerbidrag och berättar för en häpen Lena att hon kommer att vinna, innan finalen i Melodifestivalen har hållits.

Annonser

Lämna en kommentar

17 september, 2013 · 22:43

Första recensionerna av Asus maffigaste touchlaptop

Touchscreenvarianten av Asus flaggskepp i ultrabook-klassen, Asus Zenbook U500VZ Touch, annonserades för ett bra tag sedan, men det är först nu som den är på gång ut i butik. Enligt Inets hemsida har det berott på problem med att få fram nog med touchpaneler. Beräknad försäljningsstart i Sverige verkar ligga i början av april.

Jag är klart sugen på den här, en maskin som i prestanda är i klass med en stationär dator, men fortfarande är en slimmad och någorlunda lätt bärbar (nåja – 2,16 kg). Eller som man säger i recensionen: en maskin som kan mäta sig med MacBook Pro Retina, men till en tredjedels lägre pris. Skärmen är inte lika högupplöst som på Retinan, men är istället som sagt en touchpanel.

En fyrkärning i7-processor, Nvidia GeForce GT 650M grafikkort, 8 GB RAM och 2 st 128 GB SSD:er i RAID 0 borgar för rejält med kraft för tyngre jobb.

Lämna en kommentar

24 mars, 2013 · 18:24

Smart app gör duschskrålandet till musik

Den nya appen ScoreCleaner Notes från svenska DoReMIR Music Research är riktigt smart. Den omvandlar ljud till noter, så att man kan nynna in en melodi och sedan spela upp den med ett pianoljud i appen.

Melodin kan du maila som en midifil och öppna i valfritt ljudprogram för att fortsätta jobba på din låtidé.

Förutom att maila kan man också skicka filen till Facebook och Twitter. Här skulle man önska ett bredare stöd för att dela med t ex Dropbox. Förhoppningsvis är det något de lägger till i framtida uppdateringar.

Finns för IOS/Iphone och kostar så lite som 7 kronor i App store:

https://itunes.apple.com/se/app/scorecleaner-notes/id566535238

Lämna en kommentar

16 februari, 2013 · 13:26

Minority Report i verkligheten

Intressant reportage från The Verge om Oblong Industries, som skapade det banbrytande datorgränssnittet till filmen Minority Report. I filmen styr Tom Cruise en dator genom att flytta runt olika projicerade skärmbilder med sina händer.
Företaget visar i reoprtaget upp olika spännande sätt att styra en dator genom att röra händerna i luften eller genom att peka mot skärmen med en Wii-liknande kontroll.
Sådana här system har utvecklats till stora företag och kostat stora pengar, men nu menar man att vi är i brytpunkten för att detta ska bli vanlig konsumentteknologi som de flesta har råd med. Man räknar med att den typen av billiga system ska lanseras nästa år.
De pratar också om att framtiden ligger i att utnyttja flera skärmar på en gång, istället för att som idag begränsas till en skärm per dator/mobil enhet. Det ligger ju också i linje med en hel del lösningar som kommit sista tiden för att dela material från en enhet till t ex en tv eller liknande.

Lämna en kommentar

25 november, 2012 · 19:49

Nyheterna i Cubase 7

Ny version av Cubase på gång. Bland de nya funktionerna märks ASIO-guard som ska minska problem med ljudströmmen, t ex dropouts, Memzap som gör att man kan hoppa snabbare mellan olika scener i programmet, samt en funktion kallad VST Connect SE för att spela in över videolänk med någon på en annan plats i världen.
Men den stora förändringen är att man har gjort om mixern totalt. Nu kan man använda en kanalstrip direkt i mixern med ett antal inkluderade effekter: hög/lågpassfilter, fyrkanals eq, noisegate, band/rördistortion, kompressor, envelope shaper och maximizer/limiter,
Man kan även lägga till en logga på varje kanal, så att man ser vilket instrument som spelar.
Ska finnas att köpa från 5 december.

Lämna en kommentar

24 november, 2012 · 10:16

Photoshop CS 6 på en Samsung Ativ surfplatta

En av de intressanta nyheterna med Windows 8 är att det går att köra vanliga program på en pekskärm.

Här är en tysk genomgång av hur Photoshop CS 6 gör sig på en Samsung Ativ Smart PC- en surfplatta på 11,6 tum som kör en Intel Atom Clover Trail dubbelkärnig processor. Atom-processorn hänger inte riktigt med i de tyngre filtren i Photoshop, men i övrigt ser det hela ut att funka smidigt.

Verkar dock aningens pilligt med menyerna på den lilla skärmen, eventuellt enklare att använda en penna. Här är en annan video som visar en Thinkpad digitizer pen använd på en Ativ tablet. Ser schysst ut med tryckkänslighet, högerklick och raderingsfunktion:

Lämna en kommentar

21 november, 2012 · 21:23